Да измериш океана

23912
Да измериш океана

Учени от Националния център по океанография (НЦО) и Университета в Нюкасъл предлагат метод, с който да се изчисли масата на Световния океан чрез измерването му на едно-единствено място.

Към момента световните морски равнища се покачват с около 3мм на година, но през последото столетие е било трудно да се предвиди покачването, тъй като изчисленията варират от 30мм до над метър.

Невиждани морски видове живеят в горещи води в Атлантика

Седмолъчна морска звезда, октопод в светла окраска и рак "йети" с огромни щипки - британски учени откриха странните морски видове край...

Морските равнища могат да се покачат по два начина: в единия случай водата в океаните може да стане по-топла и да се разшири, в резултат на което същото количество вода заема повече място; в другия случай в резултат на топене на ледове на сушата в океана постъпва повече вода.

Изследователите се опитват да установят каква част от това покачване се дължи на повишаване количеството на водата.

Измерването на океана е идеален метод, защото увеличаването на водата ще доведе до увеличаване на теглото, а разширяването на съществуващата вода няма.

Професор Кристофър Хюс от НЦО и екипът му са показали как като се направят точни измервания на промените в гравитационното налягане на едно-единствено място в океана, това ще покаже неговата маса.

Хюс споделя: „Знаем къде да поставим такъв уред – в централната тропическа част на Тихия океан, където дълбините на океана са най-спокойни. Уредът за измерване на налягането трябва да се постави далеч от сушата и променливостта на океана”. По една щастлива случайност в Тихия океан се правят измервания на налягането от 2001г. насам като част от Националната програма на САЩ за намаляване опасността от цунами (US National Tsunami Hazard Mitigation Program), която отчита малки промени в налягането, причинени от дълбокоокеански вълни, превръщащи се в цунами на брега.

Киселинността на океаните достигна безпрецедентни нива от 300 млн. години насам

Киселинността на световните океани непрекъснато се повишава заради абсорбирането на нарастващи количества въглероден двуокис и е достиг...

„Случи се така, че необходимите уреди се оказаха на точното място в точния момент”, споделя Хюс за Laboratory News.

Екипът успява да използва измерванията, за да покаже, че 6 трилиона тона чисто тегло вода се вливат в океана между края на март и края на септември всяка година – това е достатъчно, за да се покачи морското равнище с 1,7см.

За жалост уредите, с които са направили тези изчисления, не дават добри резултати в дългосрочен план.

„Уредите, използвани в океанографията, като цяло не са се променили за 40 години. Сега обаче е необходим коренно различен подход. Да се надяваме, че сега могат да се създадат нови измервателни системи, неподвластни на ерозията и високото налягане, които да ни предоставят един много прост начин, по който да изчислим с колко се повишава количеството на водата в Световния океан”, обяснява Хюс.

Редактор: Иво Георгиев

Океанолозите откриха неизвестно на науката същество

Океанолозите откриха неизвестно на науката същество. То е било заснето от дълбоководна камера, навярно в Тихия океан, предаде КРОСС. Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com