Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Атлантическия океан откриха място, където липсва земна кора
6 Март 2007
Загадъчната част от океанското дъно се намира между островите Зелени нос и Карибите.
С помощта на робот ще бъдат взети образци от дъното на океана.
С помощта на робот ще бъдат взети образци от дъното на океана.

Сред Атлантическия океан изследователи откриха уникално място – там няма земна кора, съобщи Science Daily. На площ повече от хиляда квадратни километра дъното на океана контактува с мантията на Земята – тази част от планетата обикновено е скрита под земната кора.

Загадъчната част от океанското дъно се намира по средата между островите Зелени нос и Карибите. В понеделеник към това място се отправи изследователска експедиция ръководена от проф. Роджър Сърл (Roger Searle) от Дърхамския университет (Durham University). С помощта на специалния изследователски кораб “Джеймс Кук” учените ще изследват подробно подводната местност, която се намира само на 3000 метра под водата.

Учените смятат да изяснят редица въпроси. Един от участниците в експедицията, д-р Крис Маклеод (Chris MacLeod) коментира, че този участък прилича на “открита рана” на планетата. Сега предстои да се определи преди колко време е възникнала тази “рана” и дали това е станало поради глобален природен дефект.    

Експедицията ще изпита за първи път новият изследователски кораб “Джеймс Кук”. Учените ще използват локатори за изучаване на морското дъно, след което с помощта на робот ще вземат образци от дъното. Това ще позволи да бъде изучен по-добре строежа на земната мантия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ppp
09 Mar, 2007 | 10:07

Само за информация на писалия тази статия: MacLeod се произнася Маклауд, а не Маклеод

СИД
07 Mar, 2007 | 17:54

Не беше ли там някъде Бермудският триъгълник и дали няма липсата на земна кора нещо общо с ужасната му слава?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.