Гранд каньон с двойник на Антарктида

Разломът на Седмия континент е с дълбочина 1,6 км
26 юли 2012 17:11,
8
Гранд каньон с двойник на Антарктида
Снимка: Reuters

Двойник на американския Гранд каньон откриха британски учени в западната част на Антарктида. 

Експертите са на мнение, че разломът е с дълбочина 1,6 км.

Гигантската рифтова долина може да се е получила заради топенето на ледовете в региона, информира специализираното списание „Нейчър“, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Разломът е разположен под ледника Ферино и се простира на 28 км до залива Елтанин в морето Белинсхаузен.

Откритието е било направено с помощта на радар, който може да прониква през ледената покривка на разстояние от около 2500 км. Регионът до това изследване е бил посещаван от полярници само един път - през 1961 г.

Изводите на учените показват, че пълната с лед рифтова долина се съединява с Южния океан. При това именно в западната част на Антарктида, където се намира разломът, сега ледовете се топят най-бързо в сравнение с други райони.

Дебелината на някои ледници за година намалява с повече от 1 метър.

"Особено важно е, че този разлом съвпада напълно с данните за намаляване на дебелината на ледената повърхност. Точно над въпросния район ние наблюдавахме от спътник топене на ледовете в продължение на 20 г.“, заяви шефът на изследването Робърт Бингъм - професор от Университета в Абърдийн.

По данни на учените вследствие на топенето на ледниците и шелфовите ледове в периода 2003 - 2010 г. нивото на световния океан се е покачило над 1,5 мм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 - ти щото си много остър, дори не можеш да се аргументираш. Температурата и киселинноста на световния океан се покачва непрекъснато, и след време това ще засегне сериозно зелените вородасли, които произвеждат над 75% от кислорода на планетата. После ще си дишаш пръднята. Шайка алчни лъжци наплашиха целия свят с това прословуто глобално затопляне, за да си изпросят правото да таксуват живота, но на Земята е било много по-топло и живота е процъфтявал спрямо сегашната криза, в която се намира...
6
1
 
1
 
! Отговори
Чукча читател преди 11 години
Гранд каньон - разлом? Последно каньон или разлом? Знаете ли каква е разликата ....
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе те плажовете щото са на 20см надморско равнище...Нека се топи тоя лед, покрил е маса и земя, никой няма полза от замръзнала земя и замръзнала вода. Тъкмо прясната вода ще свали температурата и рН-то на океана, които се качват застрашително за редица океански екосистеми.Ако зависеше от мен даже щях да покрия ледниците с черни сажди да поемат повече топлина и да се топят по-бързо.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пич много ама много си *** - за 100 години нивото ще се повиши с 22 сантиметра при това ниво на топене (а то се ускорява експоненциално, не линейно). Но дори и да е това - след 50-100 години това означава, че на плажовете по морето ще са бай-бай.
3
6
 
2
 
! Отговори
Warmongers преди 11 години
Вие нормални ли сте бе??? За седем години се е повишил 1.5 мм??? Това ли е страховитата новина, с която Ал Гор ляга и става и с която плаши децата???
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че Бойко Борисов няма двойникиначе ако почнат да се редуват във властта ....
1
5
 
1
 
! Отговори
Nigga преди 11 години
WTF?