Арктическият лед се е свил до рекордно ниско ниво

Това, което става в Арктика, променя климата и в останалия свят
Обновена: 20 сеп 2012 19:16 | 20 сеп 2012 19:16, Елка Василева
58
Арктическият лед се е свил до рекордно ниско ниво
Нивото на арктическия лед на 16 септември 2012 г. в сравнение с минималната средна степен през последните 30 години (в жълто). Снимка: Reuters

Количеството на леда в Северния ледовит океан се е свило до рекордно ниско ниво тази година, съобщи Асошиейтед прес.

Ледената шапка на Северния полюс е с площ 3,42 милиона кв. км. Измерването е направено в неделя. Това е с 18 процента по-малко от предишния рекорд от 4,17 милиона кв. км от 2007 г., съобщи Националният център по снеговете и ледовете в Болдър, Колорадо.

Измерванията се правят със спътници от 1979 г. Свиването на ледовете през 2007 г. беше с 22 процента по-голямо, отколкото измереното през 2005 г. Площта на морския лед вече е наполовината от тази през 80-те години на миналия век.

Ледът в Арктика се топи през лятото и се увеличава през зимата. От понеделник е започнало неговото натрупване. Заради предизвиканото от човешка дейност глобално затопляне морският лед се топи и изтънява все повече от две десетилетия.

Процесът тази година е много по-екстремен. "Напоследък топенето на леда през лятото се ускорява, като шестте най-ниски стойности през септември са през последните шест години" - каза Марк Серез от центъра.

Освен една силна буря за тазгодишното топене е допринесъл и постоянният ефект от глобалното затопляне. Полярните райони са мястото, където първи се появяват признаците за климатичните промени, каза Серез.

Това, което става в Арктика, променя климата и в останалия свят. Ледът в Арктика е като "климатик, който охлажда", обясни климатологът Уолт Майър. Когато се топи повече лед, ефикасността на този климатик намалява.

Ледът отразява повече от 90 процента от слънчевата топлина от Земята. Когато той бъде заменен от по-тъмния океан, повече от половината от тази топлина се поглъща от водата.

Според компютърните модели в Арктика почти няма да има лед през лятото до 2050 г. Сегашните тенденции обаче показват, че ледът се топи по-бързо, отколкото прогнозират моделите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
i pri nas sas BOKO e jega ,,, ogan , obi4am go,,
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49. Ти голям физик ще дойдеш.... А нещо за изпарения чувал ли си?
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глобално затопланя, края на света, апокалипсис, 3 световна война, всичко това се лансира с цел, да се държат хората в страх и да не си търсят правата и свободите, а в момента си е чисто робство, кой както иска да го разбира.
44
5
 
5
 
! Отговори
физик преди 11 години
като се е свил е станал на вода, нали? И тогава защо Венеция и други градове все още не са под водата????? Нещо май сметките са правени от "кръчвари"! Пак се заформя нов ограбване на световните пари!!!!
43
0
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Истината е, че тези цикли на охлаждане и затопляне се повтарят дори, когато хората не са могли по никакъв начин да въздействат на околната среда. Самия факт, че преди хиляда години са се отглеждали ръж и ечемик в Гренландия говори сам за себе си.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9, самолетите пръскат денонощно в небето точно поради тая причина, моделират климата . също както посяват със сребърни йодид, и те правят нещо , за да намалят вредното лъчение на слънцето, което напоследък е много по активно от преди. и то се усеща по изключителната суша навсякъде по света и по проливните дъждове които са резултат от голямото изпарение на океана. аз не вярвам че имат за цел да унищожат човечеството тези които пръскат, тъкмо напротив.ако искат дани унищожат ще пръснат само веднъж
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гренландия буквално означава зелена земя. Преди много години викингите са отглеждали грозде там. Всъщност този остров някога е бил най-големия износител на грозде и вино. Бил е зелен с много растителност, а не заснежен и заледен както сега. Арктическият лед по това време е бил много много по-малък от сега, температурите по-високи, нивото на световния океан по-високо. И въпреки това нищо апокалиптично не се е случило. Днес е по-студено, но какво от това - просто флората и фауната се е приспособи
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-голяма манипулация от глобалното затопляне, "причинено" от човешката дейност.Никога климатът не е бил еднакъв и постоянен. Нито сега е такъв, нито е бил такъв милиони години преди първия човек. Още малко ще ме убедят, че преди милиони години динозаврите не са спазвали еко изискванията и са изхвърляли емисии CO2 в атмосферата.
39
1
 
4
 
! Отговори
Деси преди 11 години
До 43 - верно е. Като се раздухва това, че човешката дейност предизвиква глобалното затопляне се оправдават страшно много пари в световен мащаб, не само чрез природозащитните организации, но и чисто политически, и индустриално и т.н.
38
3
 
5
 
! Отговори
Sheldon преди 11 години
Много ме радва факта, че повечето хора тук не се връзват на тази пропагада за глобалното затопляне причинено от човека, който трябва да плаща все по-големи даници за назидание. Един факт: в периода около 3000 г пр. Хр средната температура на Земята е била с около 5 гр по- висока, а тогава е започнал разцвета на цивилизацията.
37
0
 
2
 
! Отговори
Синоптик преди 11 години
До неспособния да пише на кирилица:Проблемът е, че правят само неуспешни опити за предвиждане с техните модели. Как да им повярвам, че моделите им работят, като само обясняват нещата пост фактум? Всяка наука прави някакви прогнози и с това се прави проверка на методологията. Климатолозите са по-скоро политици - скриват всичко в едни големи таблици с шум и ни плашат с произволни изводи, диктувани от поръчителя.И благодаря - без теб никога нямаше да се сетя, че климатолкогията не е метеорология.
36
3
 
8
 
! Отговори
До 39 Деси преди 11 години
Така е - земната ОС се колебае циклично и от това зависят ледниковите епохи и затоплянията. В момента сме тъкмо в хилядолетията след ледников период и планетата е в почти най-студеното си състояние като е нормално да се затопля. Планетата е била последователно много по-топла и по-студена циклично откакто съществува, като това видимо не е довело до някакви кой знае какви катастрофи. Всичките неща с глобалното затопляне са спекулации и преекспониране на факта за нечии цели.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да откриваме , пак неможем да знаем всичко !
34
2
 
5
 
! Отговори
До Синоптик преди 11 години
Triabva da znaesh che meteorologia i klimatologia sa dve savsem razlichni nesta, te ne mogat da predvidiat vinagi kakvo ste stane sled 1-2 sedmizi, no za klimatichnite promeni se praviat modeli, izmervania i tn. Ne e sastata nauka kato jenata deto ti kazva vsiaka vecher utre kak da se oblechesh ;)
33
5
 
11
 
! Отговори
lordor преди 11 години
Артическият лед е най-малкият проблем . Голям проблем е Израел , който е заявил на американците ,че на 25 .септември 2012 г. ще бомбандира ядрени обекти в Иран . На същата дата е еврейски празник и Нетаняху му трябват жертви принесени на демоничното божество на чифутският Богоборчески народ... Евреите са твърдо решени да ударят Иран преди изборите в САЩ .
32
8
 
19
 
! Отговори
Деси преди 11 години
Стига с тия глупости, че човешката дейност е виновна за глобалното затопляне, това е естествен цикъл на планетата. Динозаврите ли са били виновни за ледниковия период. Аман от манипулации. Алооо журналята, бъдете обективни.
31
1
 
8
 
! Отговори
М преди 11 години
Минимална средна степен???
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че за какво ти е лед?
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората си мислят, че може да вършат всичко, каквото им хрумне, независимо колко е вредно или малоумно. И най-*** е, че си мислят, че все някак си ще им се размине.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако видите през гугъл земя - там няма никакъв лед....