Вулканични изригвания

Day 1,651, 15:32 Published in Bulgaria Bulgaria by Armaga

В тази статия ще представя различните видове изригвания на вулкани.

1)Магмени изригвания. Магмата е смесица от полуразтопени скали и летливи вещества. Тя може да съдържа кристали и разтворени газове. Температурата в магмата попринцип е между 700 и 1 300 градуса по Целзий. Магмата съдържа основно силициев диоксид.

Срещат се няколко вида магма(съвсем условно я наричам така):
-ултратъмна(базалтова с високо съдържание на магнезий)- силициев диоксид(<45😵, температура- >1 500 градуса по Целзий, лепкавост- много слаба, поведение при изригване- умерено или много експлозивно, местоположение- в разломните райони.
-тъмна(базалтова)- силициев диоксид(<50😵, температура- около 1 300 градуса по Целзий, лепкавост- слаба, поведение при изригване- умерено, разположение- в разломните райони.
-нормална- силициев диоксид(~60😵, температура- около 1 000 градуса по Целзий, лепкавост- нормална, поведение при изригване- експлозивно, местоположение- островни арки или при плочи, които се събират на дадено място.
-светла- силициев диоксид(>70😵, температура- <900 градуса по Целзий, лепкавост- голяма, поведение при изригване- експлозивно, местоположение- континентални разломи.

2)Водно-магмени изригвания. Така се наричат, защото взаимодействат водата и магмата(лавата). Тези изригвания се случват винаги в океаните. Характерно при експлозивните изригвания е да има и магма, и вода. Тези изригвания от такъв характер се срещат в подводни и ледникови вулкани.

3)Водни изригвания. Тези изригвания се случват, когато водата изригва, заради това, че температурата на магмата под водата е висока. Тези изригвания, предшестват някои големи изригвания.
*Предполага се, че именно от такова изригване на вулкана Кракатау е регистриран най- силният звук, откакто се водят исторически записи.


Сега ще представя наименованията на няколко магмени видове изригвания, които са показани в скалата за измерване на индекса на вулканичната експлозивност(VEI).

Хавайско изригване- това са леки изригвания, които не изхвърлят много материал и нямат почти никакво влияние върху околната среда. Също така не са особено опасни, но са постоянни.

Стромболийско изригване- името на този вид изригване идва от това на италианския вулкан Стромболи. Не са особено силни, тези видове изригвания. Тези изригвания при дадени вулкани могат да траят ежедневно в продължение на години.

Снимка на стромболийско изригване:


Вулканично изригване- името идва от италианския остров- Вулкан. Тези видове изригвания са подобни на пинийските. Тези изригвания не са слаби. Тези видове изригвания са изключително шумни. При активни вулкани, изригванията могат да бъдат на интервали от няколко месеца.

Пелеанско изригване- този вид изригване има общи черти с вулканичното изригване. Характерното при този вид изригвания е това, че се получава лавина от вулканична пепел и потоци от лава по склона на даден вулкан. Причината, за да се нарича изригването по този начин, е че за първи път е забелязано такова изригване на вулкана Пелее. Този вид изригвания е силен и е особено опасен. Даден вулкан може изригва по този начин, веднъж на няколко години.

Плинианско изригване- наименованието на този вид изригване идва от името на първия си описател- Плини. Той описва това изригване и забелязва, че облакът при това изригване наподобява формата на пиния(италиански кедър). Едно такова изригване може да трае един ден, но може да трае и няколко седмици. Тези изригвания са много силни. Облакът дим достига до стратосферата. Има съществено влияние върху тропосферата и стратосферата. Това е, което е характерно за стратовулканите. Случва се веднъж на няколко десетки години.

Снимка на плинианско изригване:


Ултраплинианско изригване- това е изригване подобно на плинианското, но в още по- големи мащаби. Изключително мощно изригване, което има огромно влияние върху атмосферата на земята. Изхвърля се огромно количество материал. Може да причини глобално застудяване в следващите няколко години. Случва се веднъж на стотици години.

Ето я и таблицата, която представя индекса за експлозивност на вулканичните изригвания:


Сега ще представя някои от най- големите изригвания през последните 200 години:


Сега, като за финал на статията ви оставям да се насладите на снимките на изригането на вулкана Пинатубо:







И за финал- няколко умопомрачителни снимки от изригвания: